Ord från ordföranden


Kära läsare, en sån ljuvlig sommar! 

I alla fall har många av oss kunnat glädjas åt att temperaturen stigit och vi har fått bada, sola och njuta lite mer av utelivet. Men tankarna har ändå gått till alla vår yngsta — och våra äldsta medmänniskor under hettan som kan känna mera obehag än njutning när solen brinner starkt. Nära och kära som ser till att alla i behov får vatten, skugga och en bra fläkt på natten har räddat många under 5 år och över 75 år under juni, juli och en bit in i augusti.

Även djuren och växterna har drabbats hårt. De redan så utsatta bina har fått både bi-hotell i form av ihåliga pinnar och särskilda vattenbad som är lätta att ta sig upp ur. Och bondens kor får lov att mumsa i sig gräset på grannens klöveräng när den egna torkat upp. 

Överallt hjälper vi varandra på det sätt vi kan eftersom vi känner tillhörighet, medmänsklighet och att vi är en viktig del av ett mycket större sammanhang. 

Maria Montessori har gett oss ovärderlig vägledning i vårt arbete för fred som vilar just på denna djupa och medvetna förståelse av ett ömsesidigt beroende mellan allt på vår jord. 

”…låt oss ge barnet en vision av hela universum… där allt är en del av… och sammankopplat med varandra till en enda helhet. Idén hjälper barnets tankar att bli fokuserade, (i stället för att) vandra planlöst i sökandet efter kunskap … blir han nöjd med att  hitta sin universella mittpunkt bland allt annat.”
– Maria Montessori, To Educate the Human Potential.

Att hjälpa barnet fokusera sina tankar och hitta sin roll i den här stora gemenskapen är då grunden till vårt arbete. Idag behövs den mer än någonsin och därför hoppas vi på stor uppslutning till höstens betydelsefulla konferens: 

”Back to Basics —barnets möjlighet till koncentration är grundläggande”

Vi ses i Strängnäs den 19-20 oktober.

Välkomna!